Under första helåret som det har gått att köpa nässpray utanför apoteket så har försäljningen ökat med 13% och nu går läkare ut och varnar för nässprayberoende. Under föregående år, 2010, köpte det svenska folket 9,1 miljoner förpackningar till ett värde av nära 350 miljoner kronor, enligt siffror som Apotekens Service AB tagit fram åt TT. Det motsvarar ju nästan 1 förpackning per person av hela landets befolkning. Mer än 27% av all försäljning, nästan 1/4 del av alla produkter såldes utanför apoteket – på bensinmackar, mataffärer eller liknande.

Är jag nässprayberoende?
När man köper nässpray ska man vara medveten om att man inte får använda produkter i mer än tio dagar i sträck, för då kan man riskera att hamna i ett beroende, liknande det man kan få av nikotin av olika slag. Många av svenskarna verkar inte läsa denna information på förpackningarna och riskerar därför att hamna i ett felaktigt användande och måste därmed bruka produkten dagligen. Enligt Matti Anniko, som är professor och överläkare på öron-, näsa-, halskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala sätter upp varningens finger och meddelar att tiotusentals svenskar redan är beroende.
Bruket av nässpray kommer vanligen av att man har nässtäppa av olika slag, både från förkylningar men även gravidnästäppa är väl förekommande. För vissa personer som blir beroende av sprayen kan behöva köpa 2-3 förpackningar i veckan. Att inte ha nässpray i väskan eller fickan kan få samma ångest som nikotinpåverkade ungdomar och vuxna. Att man måste ha detta nära tillgängligt. Vissa personer skapar egna små lager både hemma och på jobbet samt att det är så lättillgängligt att köpa nu när försäljningen finns på mackar och närbutiker gör att det är lätt att köpa och ta fram när behovet uppstår. Innan monopolet släppte var det mer problem för patienterna/kunderna att köpa på sig flertalet förpackningar under kortare perioder. Nu är det lättare att växla butiker i och med att det finns fler olika köpställen att välja på. Nässprayberoende är inget nytt fenomen, bara att det nu har framhävts lättare nu när försäljning har ökat produkten att det nu kan bli ett större problem för svenskarna när det blivit mer lättillgängligt.
Hur fungerar nässprayberoendet?
Att nässprayberoendet liknar nikotinberoendet är inte så konstigt. Kommer man in i felaktig ond cirkel och överanvänder produkten så kan sprayen få slemhinnan och blodkärlen i näsan att dra ihop sig så att luftvägarna vidgas. Men i och med att blodkärlen blir uttröttade efter ett tag så måste man öka på dosen för att få samma eller bättre effekt. Vid överanvändning så sker förändring i nässlemhinnan att den svullnar upp och blir irriterad och då kan den även skapa den nästäppa som man ville bli av med. Många nässprayberoende kan därmed få en panikartad känsla som, att man inte får någon luft och man fortsätter då att spraya.
Hur blir jag av med mitt nässprayberoende?
Vanligen behöver läkaren tvinga att operera bort en del av slemhinnan eller bränna på den så att den skrumpnar ihop. Andra fall, där beroendet inte har kommit lika långt så behandlas patienten med kortison som då kan få slemhinnan att åter bli i samma form och funktion som tidigare. Anniko rekommenderar därmed hellre att patienten gör mer klassiska nässköljningar där saltlösning är basen i produkten eller att man använder vanligt vatten. Detta är framför allt viktigt för allergiker under sin del av pollensäsong eller annan form av allergiker. Anniko, berättar att ”vanligt vatten sköljer bort mängder av allergiframkallande partiklar”.
Källa: Aftonbladet Kropp & Hälsa – 3 mars – 2011 / Doktorn.com
//navigeramera
Kommentera