Semestern har bara startat, i alla fall för vissa och med sol och värme så har även algblomningen i Östersjön startat. Ute till havs har man redan märkt av att blomningen har satt fart, det gjorde man redan förra helgen. Vi har nu vant oss vid att algblomningen förekommer varje sommar, vilket är trist för alla semesterbadare.
Än så länge är det bara den ofarliga blåalgen, cyanobakterierna, som finns i Östersjön. Att de inte förekommer närmare land än, kan vi tacka vindarna i skärgården för. Den giftigare algsorten, katthårsalgen är på gång, men någon varning finns inte än, enligt Aftonbladets nätupplaga. Katthårsalgen gillar varmare vattentemperaturer och lever där det finns mycket näring. Sture Nellbring marinbiolog på Informationscentralen för egentliga Östersjön, säger att man ska iakta försiktighet när man ser alger i vattnet.
Vad ska man göra ifall man ser algblomning i vattnet?
Ett riktmärke enligt Nellbring är att om man stegar ut i vattnet till knähöjd och om man ser sina egna fötter så anses det vara okej att bada, men att små barn och hundar ska man hålla koll på så att de inte kallsupar i detta vatten. Enligt honom finns det ingen större risk att varningsflagga hårdare än tidigare år. Märker man av att barn och hundar börjar må illa så är det dags att uppsöka vårdmottagning eller veterinär.
//navigeramera
Kommentera